Forteiland Pampus

Midden in het IJmeer, met uitzicht op Amsterdam, Muiden en Almere, ligt Forteiland Pampus. Als onderdeel van de Stelling van Amsterdam diende het aangelegde eiland decennialang als militair verdedigingsbolwerk om aanvallen vanuit de Zuiderzee af te slaan en onze hoofdstad te beschermen. Vandaag de dag is Pampus een avontuurlijke erfgoedlocatie, waar je historische verhalen kan beleven en kan leren over het volledig zelfvoorzienende eiland. 

Op het eiland kom je niet alleen historische objecten tegen. Je loopt er ook tegen nieuwe toevoegingen aan. Een grote moestuin bijvoorbeeld. Pampus wil graag op een duurzame manier zelfvoorzienend worden. De moestuin voorziet de keuken van het Paviljoen van verse groentes en kruiden. Ook vind je op Pampus een grote Biovergister. Het groenafval wordt hier omgezet naar gas, waar de keuken van het Paviljoen op kookt.

Pampus is natuurlijk gebouwd om een vijand buiten de deur te houden. Maar je zult tegenwoordig ervaren dat Pampus juist een plek is waar je je heel erg welkom voelt! Er is een grote aanlegsteiger voor bezoekers met een eigen boot. Voor het paviljoen is een heerlijk ligweide en een strandje waar je zo het water in kan lopen.

Pampus Live 2023

Op zondag 21 mei 2023 zette GRAP voet aan de grond op Forteiland Pampus en organiseerde in samenwerking met Proef Pampus: Pampus Live. Een dag met te gekke bands op podia buiten én binnen het historische fort. Het was een geslaagde dag met 12 te gekke artiesten, 360 graden uitzicht en goed weer!

Tijdens Pampus Live werd je van alle kanten omringd door muziek. Van indie-elektronische tunes in het fort, tot een zonsondergang met gitaargeweld op het plein. Met vele kamers, hoekjes en gaatjes was er overal wel iets te beleven. Pampus Live viel tevens samen met Proef Pampus, waar extra wordt benadrukt wat Forteiland Pampus te bieden heeft. Er stonden verschillende kraampjes met lokaal eten, je kon je energie kwijt in een zowaar circus en kon tegelijk meer leren over het eiland.

Op de line-up stonden Personal Trainer, Pitou, EUT, Loupe, Ciao Lucifer, Bongloard, Lena Hessels, Bob uit Zuid CHARLOT, Huub PrinsBumble B. Boy en Keenan Mundane.

Partners Pampus Live

Pampus Live wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: KINK, Sena Performers, het Prins Bernhard Cultuur Fonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Gemeente Amsterdam.

Over Sena

Sena regelt de rechten van muzikanten en producenten. Wordt jouw muziek in het openbaar gedraaid, dan krijg je via Sena een vergoeding. Zorg er daarom voor dat je je aanmeldt bij Sena. Hierdoor loop je geen inkomsten mis!

Muzikanten en producenten krijgen hun vergoeding dankzij muzieklicenties. Bedrijven en organisaties sluiten de muzieklicenties af bij Sena. Wij betalen de geïncasseerde gelden tegen zo laag mogelijke kosten door aan jou. Op die manier krijg jij als maker van de muziek waar je recht op hebt.

Ook ondersteunt Sena allerlei projecten. Van showcases, festivals en muziekwedstrijden tot het helpen financieren van albumopnames. Iedereen kan hiervoor een aanvraag doen via sena.nl.